Geplaatst op 26 september 2014

Wanneer je leven soepel verloopt, je tevreden bent, je omstandigheden prettig zijn tot geweldig, dan loopt alles en ben je gelukkig. Pas wanneer jouw acties mislukken en je krijgt niet wat je hebben wilt, begint de uitdaging om je goed te blijven voelen.

Een vriend die een behoorlijke persoonlijke ontwikkeling heeft doorgemaakt in de afgelopen jaren en daar met regelmaat aandacht aan heeft besteed, was bij mij op bezoek. Hij ervaart veranderingen in zijn leven met grote emotionele en mentale impact en liep daarbij tegen een aantal dingen aan. Terwijl wij in een vriendschappelijk coachinggesprek zaten, had hij een aantal inzichten gekregen met betrekking tot zijn gedrag tijdens deze -voor hem- pittige periode. Leven vanuit je eigenwaarde en zelfvertrouwen is eenvoudig(er) wanneer je leven op rolletjes loopt. Wanneer je omstandigheden niet meer zijn zoals je ze wilt, je drastische veranderingen – huwelijk, ontslag, ziekte, overlijden, verhuizen, relatie, kinderen, reizen, nieuwe baan – doormaakt, zowel positief als negatief, dan start de uitdaging. Veel mensen grijpen bewust of onbewust terug naar oude gewoontes, patronen en overlevingsstrategieën. Logisch, want zo zijn ze er in het verleden mee omgegaan. Het is als het ware bekend terrein. Veranderingen zijn confronterend voor de meeste mensen, oude gewoontes en patronen lijken wellicht makkelijker.

Een verandering in je leven is een kans om persoonlijk te groeien. Wanneer je dat wilt, is het belangrijk dat je heel bewust doet wat je wilt doen en dat je goed voelt wat er precies aan de hand is. Het is interessant om te onderzoeken welke gedachtes, overtuigingen, normen en meningen je van jezelf tegenkomt terwijl je de verandering doormaakt. Het is een uitgelezen kans om de mechanismen die niet werken, aan te pakken.

Mijn vriend kwam erachter, dat hij het te belangrijk vond wat de mensen om hem heen van hem vonden en vond het ook belangrijk, dat iedereen met een goed gevoel achterbleef na een gemaakte keuze. Hij herkende dit gedrag wel en benoemde het als zijn ‘please gedrag’. Dit ‘pleasen’ zorgde er voor, dat hij niet precies kon voelen wat hìj nu wilde in een bepaalde situatie. Toen hij er vervolgens mee aan het werk ging en het mechanisme onder zijn ‘please gedrag’ kon oplossen, maakte hij weer contact met zijn zelfliefde en kracht. Hij voelde direct wat hij wilde en ervaarde rust en harmonie. Hij bezit nu de instrumenten om zijn ‘please gedrag’ geheel te vervangen door gedrag wat constructief is, zodat hij dit wellicht in een volgende situatie niet meer doet en direct voelt wat zijn keuze is. Dat scheelt heel veel energie.

Wanneer je een verandering in je leven kunt zien als een mogelijkheid tot persoonlijke groei, in plaats van je te verzetten tegen de verandering, scheelt dat energie. Energie die je goed kunt gebruiken om op een constructieve manier om te gaan met de verandering.


3 Comments

  1. Mireille
    26 september 2014

    Mooi stukje en zo waar maar niet altijd even makkelijk..!

    Reply
  2. admin
    26 september 2014

    Dank je wel Mireille. Het vergt inderdaad dat je kennis en ervaring hebt om de instrumenten toe te passen. Vervolgens is discipline en doorzetten nodig om het ook daadwerkelijk te doen.

    Reply
  3. Christa
    26 september 2014

    Heel hekenbaar! Dit is precies waar ik nu ook tegenaan loop…kost inderdaad een hoop energie.

    Reply

Leave a Reply