Denken of voelen
Je hebt twee opties; je kunt bezig zijn met denken of met voelen. Denken wanneer je je focust op het voelen kan, maar voelen wanneer je je focust op het denken is bijna niet te doen. Probeer het maar uit. Denk eens terug aan een moment waarop je heel geconcentreerd iets aan het uitwerken of overpeinzen was: alleen door een hard geluid of onverwachtste aanraking laat je je eruit halen. Terwijl omgekeerd als je lekker aan het zonnen bent en je voelt de warmte van de zon langs je rug zie je nog wel flarden van gedachten aan je voorbij trekken. Denken is geconcentreerder en beperkter. Tijdens het voelen is je bewustzijn breder georiënteerd, meer diffuus en meestal meer ontspannen. We hebben de keuze om te focussen op het voelen of op het denken.
De meeste mensen maken de keuze niet of in ieder geval niet bewust. Veel van ons laten ons de meeste van de tijd leiden door het denken. We luisteren naar onze gedachten die continue gaande zijn, beginnen er gesprekken mee en dan hebben we een intern dialoog. We zijn gefocust op ons denken.
Denken is niet neutraal maar emotioneel geladen. Wanneer je analyseert of je je werk wel goed gedaan hebt, welke fouten je misschien gemaakt hebt en wat beter kan, dan gaat dat gepaard met gevoel van onrust, stress of falen. Of wanneer je bijvoorbeeld iemand mist of je krijgt niet wat je hebben wilt en je denkt daar aan dan gaat dat gepaard met gevoel van verdriet of teleurstelling. Die emoties zijn gevoelens die in het lichaam te voelen zijn. Alleen ben je niet met je aandacht in je lichaam. Je bent bezig met je gedachten. Die emoties blijven onverwerkt rondzingen in je lichaam totdat ze aandacht krijgen en door jou wel een keer gevoeld worden. Als je niet vaak genoeg voelt in je lichaam en je emoties niet doorleeft en daarmee verwerkt dan gaan die emoties zich opstapelen en worden ze giftig. Dat mag je letterlijk nemen. Je wordt er ziek van. Er zijn ondertussen genoeg verbanden gelegd tussen onverwerkte emoties en ziektes als hoofdpijn, stress, gespannenheid etcetera.
De moderne mens denkt graag en wil liever niet teveel voelen. Een verklaring hiervoor is dat als we focussen op ons denken we niet geconfronteerd worden met emoties. Emoties zitten in het lichaam en als je die voelt kunnen we niet om die emoties heen. Dan ervaar je ze.
Wijsheid is om die emoties wel te doorleven, te verwerken en er iets constructiefs mee te doen. Op die manier maak je contact en heb je ook de ruimte om te luisteren naar je intuïtie. Jouw intuïtie is een bron van wijsheid en vaak is het wijzer om daar naar te luisteren dan naar het gekwebbel in je hoofd.
Inspiratiebron: ‘De kunst van het voelen’
2 Comments
Marina Nijkamp
5 juni 2014Hoi Brenda,
Mooi stuk, dan daarvoor!
Ben benieuwd naar jouw tips hoe emoties aandacht te geven zodat ze vewerkt kunnen worden en er positieve stappen mee gezet kunnen worden.
Marina 🙂
admin
11 juni 2014Dag Marina, dank voor je bericht. Emoties aandacht geven en verwerken is krachtiger wanneer je dit ervaart. Lezen hierover werkt meestal niet. Je mag altijd contact met mij opnemen voor tips. Hartelijke groet, Brenda