Blog
EQ boven IQ
Emotionele Intelligentie belangrijker dan IQ.
In de afgelopen decennia hebben we een grote verschuiving gezien in hoe we denken over wat mensen succesvol maakt. Vroeger dachten we dat IQ – je cognitieve intelligentie – het belangrijkste was. Maar wat we nu weten, is dat er een andere vorm van intelligentie is, die minstens even belangrijk is: emotionele intelligentie, of EQ. Dit heeft te maken met hoe goed je in staat bent je eigen emoties te begrijpen en te beheersen, en ook de emoties van anderen.
Emotionele intelligentie gaat niet alleen over vriendelijk zijn, maar over het effectief navigeren van sociale en emotionele uitdagingen. Mensen met een hoog EQ zijn beter in staat om relaties op te bouwen, conflicten op te lossen, en gemotiveerd te blijven ondanks tegenslagen. Deze vaardigheden zijn essentieel, zowel in je persoonlijke leven als in je carrière. Succesvolle mensen gebruiken hun emotionele intelligentie om goed samen te werken, veerkrachtig te blijven, en inspirerend leiderschap te tonen. (meer…)
Het helende effect van actief luisteren
Actief luisteren heeft een transformerende impact op zowel persoonlijke als professionele relaties. Het zorgt ervoor dat je de ander echt ziet, hoort en begrijpt. In een professionele omgeving draagt het bij aan betere samenwerking en een productievere werkomgeving. In persoonlijke relaties zijn de effecten helend en het vergroot de saamhorigheid en intimiteit. Het kost moeite, vergt oefening en toewijding, maar de voordelen zijn het waard.
(meer…)
Spijt aan de rand van het leven
Waarom is authentiek leven zo belangrijk?
Wat mensen bezighoudt vlak voor het sterven is een onderwerp dat vaak wordt besproken in studies over stervensprocessen en in literatuur over palliatieve zorg. Veelvoorkomende thema’s waar mensen spijt van hebben vlak voor hun dood, zoals gerapporteerd door stervensbegeleiders en onderzoekers, omvatten:
Communicatiestijlen en kinderen
Communicatie vormt de levensader van menselijke interactie. Zoals met elke menselijke eigenschap, vertoont het een breed scala aan nuances. Hoewel de theorieën over verschillende communicatiestijlen soms simplistisch lijken, dienen ze als waardevolle instrumenten om de diversiteit in menselijk gedrag te begrijpen en te plaatsen. In werkelijkheid vertonen mensen zelden zwart-wit gedrag. In plaats daarvan passen ze zich aan aan hun omgeving, doelen en de mensen waarmee ze in contact komen. Verschillende factoren spelen een rol in hoe mensen zich gedragen, maar mensen worden geboren met een bepaalde voorkeur. Deze verschillende voorkeuren zijn vaak al op jonge leeftijd zichtbaar. (meer…)
Gebrek aan zelfsturing
Zelfsturing is het vermogen om meesterschap te hebben over je eigen gedachten, emoties en gedrag. Het is een cruciale vaardigheid voor elke vorm van leiderschap. Zelfsturing betekent weten wat belangrijk voor je is, welke richting je op wilt, en jezelf vervolgens aansturen om je doelen te bereiken. Dit betekent proactief handelen en verantwoordelijkheid nemen voor je eigen gedrag, welzijn en succes.
Nadelen van Gebrek aan Zelfsturing (meer…)