Geplaatst op 2 augustus 2024

Waarom is authentiek leven zo belangrijk?

Wat mensen bezighoudt vlak voor het sterven is een onderwerp dat vaak wordt besproken in studies over stervensprocessen en in literatuur over palliatieve zorg. Veelvoorkomende thema’s waar mensen spijt van hebben vlak voor hun dood, zoals gerapporteerd door stervensbegeleiders en onderzoekers, omvatten:

1. Niet authentiek leven: Mensen hebben vaak spijt van het niet leven in overeenstemming met hun eigen waarden, dromen en verlangens. Dit kan onder andere inhouden dat ze niet de moed hadden om hun gevoelens te uiten, hun passies na te jagen of hun eigen weg te volgen.

2. Werk gerelateerde spijt: Veel mensen betreuren het te veel tijd te hebben besteed aan hun werk en niet genoeg tijd te hebben doorgebracht met hun geliefden of het najagen van persoonlijke interesses en betekenisvolle ervaringen.

3. Het onvoldoende onderhouden van relaties: Mensen hebben vaak spijt van het niet voldoende investeren in hun relaties, zoals het niet tonen van genoeg liefde en affectie aan hun dierbaren, of het niet oplossen van conflicten en misverstanden tijdens hun leven.

4. Niet opkomen voor zichzelf: Sommigen betreuren het dat ze niet assertief genoeg zijn geweest in het nastreven van hun eigen behoeften en het vasthouden aan hun keuzes, waardoor ze zichzelf hebben verwaarloosd of zich hebben laten domineren door anderen.

5. Gevoelens van onvervuld potentieel: Mensen hebben soms spijt van het niet volledig benutten van hun talenten, mogelijkheden en kansen in het leven, en het niet nastreven van hun doelen en ambities.

Over het eerste thema: Wat houdt authentiek leven in? Authentiek leven betekent trouw zijn aan jezelf, zonder je te verschuilen achter maskers of te voldoen aan de verwachtingen van anderen. Het gaat niet om goedkeuring of afkeuring van anderen. Het draait om oprechtheid naar jezelf en anderen, leven vanuit je waarden en overtuigingen, en het volgen van je eigen weg zonder je te laten beïnvloeden door de meningen van anderen.

Hoe komt het dat mensen soms niet authentiek leven? De neiging om niet authentiek te leven zou je onder andere kunnen verklaren door onze fundamentele menselijke behoefte om ergens bij te horen. Dit verlangen naar verbondenheid en acceptatie begint al in de vroege stadia van ons leven en is cruciaal voor onze overleving. Stel je voor dat je als kind wordt afgewezen door je ouders vanwege bepaald gedrag. Dit kan leiden tot verwaarlozing of zelfs verstoting, wat fataal zou zijn geweest. Onze overlevingsinstincten zijn geprogrammeerd om te zoeken naar goedkeuring en bescherming van onze primaire verzorgers.

Van jongs af aan leren we welk gedrag acceptabel is en welke emoties worden goedgekeurd door de reacties van onze opvoeders en de normen die zij stellen. We passen ons gedrag aan om bij de groep te blijven en te voorkomen dat we worden verstoten. Dit kan betekenen dat we onze emoties onderdrukken of verbergen, omdat we hebben geleerd dat ze niet passend zijn binnen de normen van onze omgeving.

Dit patroon van aanpassing aan sociale verwachtingen kan leiden tot een verlies van ons contact met onze eigen behoeften en verlangens. In plaats van onze eigen gevoelens en behoeften uit te drukken, richten we ons meer op het naleven van externe normen. Naarmate we opgroeien, wordt dit gedrag vaak een gewoonte of zelfs een geautomatiseerd patroon. We gaan gedrag vertonen wat gewenst is en goedgekeurd wordt. We raken steeds meer het contact kwijt met wat we zelf willen of voelen. Hierdoor weten mensen soms niet meer wat ze werkelijk voelen of willen. Ze herkennen niet altijd de momenten waarop ze niet authentiek handelen.

Dit fenomeen kan worden verklaard door het idee van ons bewustzijn als het topje van de ijsberg, waar slechts een klein deel van onze mentale processen zich bewust afspeelt, terwijl het grootste deel onbewust en automatisch verloopt. Dit betekent dat onze niet-authentieke reacties vaak voortkomen uit diep ingesleten patronen en overtuigingen die we ons niet eens bewust zijn.

Deze onbewuste patronen kunnen ontstaan door tal van factoren, waaronder opvoeding, sociale conditionering en persoonlijke ervaringen. Ze kunnen moeilijk te doorbreken zijn omdat ze diepgeworteld zijn in ons onderbewustzijn. Daarom is het cruciaal om bewustwording te creëren rond onze eigen niet-authentieke gedragingen en de onderliggende redenen ervan te onderzoeken. Dit proces van zelfreflectie en bewustwording kan de eerste stap zijn naar het herstellen van onze authenticiteit en het leiden van een vervuld leven.

Het kan een ingewikkeld proces lijken, maar het is eenvoudigweg een kwestie van bewust ervaren wie en wat je werkelijk bent. Om deze essentiële vaardigheid te oefenen, nodigen we je uit om deel te nemen aan onze training.


Leave a Reply